Lottosystemer: Matematikken bak tallene

Fordi Lotto er et spill basert på tall, er det en del som tenker at de kan bruke matematikk til å øke vinnersjansene. Lottospillene kommer i mange varianter, men de grunnleggende reglene er like: man gjetter på hvilke tall som vil bli trukket og får premie hvis man gjetter riktig.

Bakenfor spillet ligger kanskje den enkleste matematikken som er å finne blant pengespill på nett i dag. Du trenger bare å huske en eneste ting: Alle tall har like stor sannsynlighet for å bli trukket ut, hver gang.

Det hele er i prinsippet altså ganske enkelt, og du vil raskt komme inn i det dersom du ikke har prøvd før. Hvis du er interessert i å prøve deg på en lottogevinst eller to, kan du gå inn på EuroLotto. Dette er en trygg og brukervennlig spillnettside der du får muligheten til å spille på noen av de største lotteriene i verden, i tillegg til masse skrapelodd og spilleautomater.

Lotto og sportsbetting – to sider av samme sak?

Ganske riktig ligger det mye matematikk i spillet; det hele handler jo tross alt om sannsynlighet og odds. Derfor kan vi trekke en linje til sportsbetting: Du gjetter på utfallet. Jo flere utfall (tall) som stemmer, jo større er den forhåndsgitte oddsen og jo større blir også gevinsten. Og motsatt: Jo færre riktige tall, jo mindre er oddsen, og jo mindre blir gevinsten.

Men i motsetning til ved sportsbetting der du kan bruke kunnskap og statistikk til å hjelpe deg med avgjørelsene, er det få slike faktorer som gjør at du kan påvirke vinnersjansene dine i et lottospill.

Tolk tallene: Ulike lotterier gir ulike odds

Det finnes etter hvert mange ulike lottospill. Selv om de grunnleggende prinsippene er de samme, er det detaljer som utgjør de store forskjellene når det gjelder sannsynlighetsberegningen.

La oss for eksempel sammenligne EuroMillions og EuroJackpot, to av de mest populære lotteriene i Europa:

  • I EuroMillions velger spillere fem tall mellom 1 og 50, pluss to «lykkestjernetall» mellom 1 og 12.
  • I EuroJackpot velger spillere fem tall mellom 1 og 50, pluss to «Eurotall» mellom 1 og 10.

Siden antall muligheter i ekstra-tallene er mindre i Eurojackpot (10 mot 12), er også sannsynligheten for å treffe riktig bitte litt større. Så hvorfor spiller folk likevel på EuroMillions? Jo, fordi veldig ofte er jackpotten i EuroMillions større.

La oss dra regnestykket enda litt lenger: For når jackpotten i EuroMillions er større, så har det faktisk direkte sammenheng med sannsynligheten for å vinne; Jo vanskeligere det er å vinne, jo sjeldnere vinnes jackpotten, og jo større blir den!

Med andre ord: Hvis det er snakk om progressive lotterier (der jackpotten vokser med de pengene folk satser), kan du i mange tilfeller se hvor vinnersjansene er størst, uten å lese reglene. De aller største jackpottene kan man anta at er vanskeligere å vinne, enn de litt mindre.

Merk at dersom noen akkurat har vunnet den store potten, vil naturlig nok tallet også være lavere enn ellers.

3 av de mest brukte lotterisystemene

Syndikat: Et lotterisyndikat er når en gruppe spillere går sammen om deltakelsen i lotteriet (jo flere kuponger spilt, jo større er sjansen for å vinne) og på forhånd avtaler å dele gevinsten hvis den kommer. Gevinsten fordeles da gjerne ut ifra hvor mye hver deltaker deltok.

Nummergeneratorer: Et program som genererer og foreslår tallkombinasjoner for deg. Noen genererer alle mulige tallkombinasjoner ut ifra de parameterne du legger inn, andre konverterer ord til tall gjennom formler, mens de helt enkle plukker en rekke tilfeldige tall.

Statistikk: Spillere bruker statistikk over lottotrekninger som utgangspunkt for sine valg. Det er selvfølgelig mange måter å tolke statistikk på, men én måte å tenke på er å sammenligne statistikk fra for eksempel de siste ti årene, med det som har skjedd hittil i år. Slik kan man lage teorier om hvilke tall som «mangler» og vil komme i løpet av resten av året.

Hvilket system er best?

I forhold til sannsynlighetsberegningen, spiller det ingen stor rolle. Uansett hvordan du vrir og vender på det, er Lotto i bunn og grunn slik at alle tall har like stor sannsynlighet for å bli trukket, hver gang.

Men det å følge et system når man spiller kan gjøre spillingen morsommere! Kanskje spesielt hvis du involverer andre i det. Derfor setter vi i Lottoguiden nok Syndikat-systemet aller høyest. Det øker vinnersjansene når kupongene som leveres inn er flere og ulike, dessuten er det sosialt!

Uansett om du velger et system eller ikke, kan du gå inn på EuroLotto. for å spille. Dette er en trygg og brukervennlig spillnettside der du får muligheten til å spille på noen av de største lotteriene i verden, i tillegg til masse skrapelodd og spilleautomater.