Kunsten å velge riktig tall

Spillere fra Norge kan nå delta på verdens største lotterier! Prøv selv og , det er trygt, enkelt og billig.

I 2016 var det rekordmange nordmenn som ble lottomillionærer, noe som viser at denne formen for pengespill ikke blir noe mindre populært blant nordmenn med tiden (snarere tvert imot).

Med tiden har det dukket opp flere morsomme Lotto-varianter på nettet. Selv om detaljene og reglene er noe ulike, handler det i bunn og grunn om det samme: Å velge de riktige tallene.

Vil du prøve Lottolykken? Spill lotto på EuroLotto, en egen nettside spesialdesignet for norske lottoentusiaster! I tillegg finner du skrapelodd og andre typer nettspill her inne.

Tallene trekkes tilfeldig – hver gang

Her kommer den harde sannheten: Sjansen for å vinne i Lotto er veldig liten. Sjansen for å bli millionær er enda mindre.

Det spiller ingen rolle om et tall ble trukket forrige uke. Sannsynligheten er akkurat like stor for at det samme tallet dukker opp (eller ikke dukker opp) uken etter.

Men uansett hva sannsynlighetsberegningen sier, vinner jo folk stadig millioner! Faktisk blir i gjennomsnitt 4 nye nordmenn millionærer hver uke, i følge Norsk Tipping. Legger du til alle lotteriene som finnes hos utenlandske spillselskaper, blir tallet enda høyere.

Og det som i alle fall er helt sikkert: Spiller du ikke, vinner du i hvert fall ikke!

Samme lottotall hver uke

Mange lottospillere bruker de samme tallene hver gang, og tenker at det å bruke de samme tallene, øker sannsynligheten for å vinne. Mange velger for eksempel fødseldager og faste lykketall. Man kunne like gjerne endret tall hver eneste gang, og sjansen ville fortsatt vært like stor (og like liten) for å vinne.

Men siden dette altså ikke utgjør noen forskjell, kan du fint fortsette å bruke de samme tallene uten å tape på det. Dessuten er det vel egentlig mer stas å vinne med fødselsdagen til noen man er glad i, enn et helt tilfeldig tall?

Statistikk viser likevel noen tendenser

Selv om sannsynligheten er like stor for alle utfall, viser det seg at noen tall har blitt trukket ut oftere enn andre. I mer enn 30 år har lottotrekningene i Norge blitt dokumentert. Informasjonen vi presenterer nedenfor er ren fakta (usannsynlig eller ikke).

Tallene som trekkes og ikke trekkes

Mellom februar 2017 og samme måned 2018, er det tallet 5 som topper statistikken, med 16 trekk. Videre på listen finner vi tallet 27 (trukket 15 ganger) og 4, 21, 22 og 29 som alle har blitt trukket 14 ganger.

Videre er det interessant å se på hvilke tall som ikke blir trukket ut. På denne listen finner vi 11 (trukket kun 4 ganger), 20 (trukket 6 ganger), 12 (trukket 7 ganger) og 1, 10, 28, 32 og 34 (som alle er trukket 8 ganger).

Slik informasjon gjør det lett å spekulere i sannsynligheten for neste trekning. Det er mange måter å tenke på:

«Siden 27 ble trukket forrige uke, kommer den sikker ikke igjen nå». Eller: «Siden 11 er trukket så få ganger, kommer det sikkert til å bli trukket snart».

I realiteten verken økes eller reduseres sjansen for et utfall ved at et annet utfall skjer uken før. Tallene som trekkes ut i et lotteri, er fullstendig uavhengig av tallene i det neste lotteriet. Likevel er det morsomt å spekulere!

De norske lottovinnerne

Det har ikke bare blitt ført statistikk på hvilke tall som trekkes i forbindelse med lotto, men også på hvem som vinner. Tv2 avslørte tidlig i 2018 de 10 gutte- og jentenavnene som oftest har vunnet i Lotto de siste 10 årene.

Navnelisten ser som følgende ut (med «vinnere» mener vi personer som har vunnet førstepremiepotten):

Guttenavn: Terje (15 vinnere), Rune (13 vinnere), Bjørn (13 vinnere), Arne (11 vinnere), Harald (10 vinnere), Trond (10 vinnere), Arild (10 vinnere), Tore (10 vinnere), Morten (10 vinnere) og Geir (10 vinnere).

Jentenavn: Marit (11 vinnere), Randi (9 vinnere), Kari (9 vinnere), Marianne (8 vinnere), Liv (8 vinnere), Berit (7 vinnere), Turid (7 vinnere), Gro (7 vinnere), Anne (7 vinnere) og Karin (7 vinnere).

Finner du navnet ditt på listen, er det kanskje god nok grunn til å prøve Lotto-lykken? Om ikke, så husk på at Lotto er og blir et tilfledighetsspill. Egentlig trenger du bare to ting for å vinne: Deltakelse og flaks. Masse flaks.

Vil du også prøve Lottolykken? Spill Lotto på EuroLotto, en egen nettside spesielt designet for norske lottospillere. I tillegg finner du skrapelodd og andre typer nettspill her inne.