Jeg vant i Lotto, hva nå?

 

I 2017 vant en nordmann 441 millioner kroner gjennom Eurojackpot, et europeisk lottospill der en rekke europeiske land deltar. Vil du også prøve deg på en storgevinst? Sjekk ut EuroLotto og spill om noen av de største lotterigevinstene i verden (heriblant Eurojackpot)!

Har du allerede slått kloa i en storgevinst og er usikker på hvor veien skal gå videre? Aller først: Gratulerer! Så: Det er ikke uvanlig å bli litt overveldet i en slik situasjon, det forstår vi godt. Og nettopp derfor er vi her for å hjelpe deg.

I denne teksten finner du råd og forslag til hvordan du kan gå videre med den store pengepremien din. Du får også noen tips om hva du ikke bør gjøre …

De viktigste tingene å tenke på

Aller først: Kos deg og feir gevinsten slik du måtte ønske. Lag en fest, kjøp deg den flatskjermen du har ønsket deg, dra på ferie. For eksempel. Men sett av en sum til nettopp det, og la resten stå igjen til noe mer gjennomtenkt!

Avhengig av hvor stor gevinsten er, del den opp i tre deler: 1) Penger du kan bruke 2) Penger du skal spare og 3) Penger du vil investere.

For det er ikke slik at det lønner seg å ha penger inne på en bankkonto; rentene er lave og skatten høy. Så, gjør litt research, rådfør deg med noen som vet å hndtere store summer, og finn ut hvilke markeder det er aktuelt for deg å flytte pengene dine inn i.

Hvor plasserer du pengene?

Det er mange markeder å velge mellom når du skal investere store pengesummer. Nedenfor har vi listet opp noen av dem.

Aksjer: Dette er en spennende men risikofylt måte å spare penger på. En aksje er en eierandel i et aksjeselskap. Verdien skifter hver dag; den kan stige og gjøre deg enda rikere, eller synke og gjøre deg fattigere. Skal du begynne med aksjesparing, bør du velge aksjer i selskaper eller bransjer som du har kunnskap om fra før. Det gjør det lettere å kombinere egen kunnskap og analyser med den informasjonen du henter inn.

Eiendom: i 2017 sa 6 av 10 nordmenn at bolig er den beste langsiktige investeringen for folk flest. Og lenge har det nok også vært slik, men vær klar over at også dette markedet innebærer mye arbeid og risiko. Lønnsomheten av investeringen er helt avhengig av verdiutviklingen på markedet, slik at hvis prisene på eiendom faller, blir avkastningen lav.

Kunst: Mange legger pengene inn i kunst som kan henge på veggen og se flott ut, mens investeringen kanskje øker i verdi. Det er ingen dum ide, men vi vil likevel gjøre deg oppmerksom på et par ting. Dette markedet er skjørt i forhold til andre, på den måten at hvis økonomien går dårlig, vil ikke folk prioritere pengene på et kunstverk. En tommelfingerregel er at risikoen ved kunstinvesteringer øker desto yngre kunsteren er.

Gull: Å kjøpe gull er en måte å sikre seg mot infalsjon og store tap i verdipapirer. Metaller (som gull) kan ha store svingninger i pris, men historisk viser det seg at gullprisen stiger når alle andre priser også gjør det. Høy inflasjon betyr ofte kursras på børsen (aksjer), og da kan gull være redningen mot å tape alt.

Bitcoins: Bitcoins er en uavhengig kryptovaluta som ikke reguleres av banker eller andre instanser. Å investere i BTC er ikke som å kjøpe børsnoterte aksjer, fordi markedet er preget av volalitet (volalitet: hvor mye prisen varierer over tid sammenlignet med annen indeks). Markedet svinger mye på grunn av spekulasjon, men tendensen er at BTC blir mer verdt for hvert år.

Ikke gjør disse tabbene

Ikke gå på den samme smellen som andre har gjort før deg! Unngå disse tabbene:

Ikke spill bort pengene. Vil du fortsette å spille selv om du har vunnet en supergevinst, bør du på forhånd bestemme deg for den summen du er villig til å tape. Og når du når dette beløpet: for all del, ikke stjel fra deg selv og spill bort enda mer!

Ikke sløs dem bort. Vi kan alle forestille oss hvor fristende det er å «kaste penger rundt seg» når man endelig faktisk kan gjøre det. Men hold deg selv fast og bruk pengene på gjennomtenkte, langsiktige investeringer i stedet!

Ikke vunnet enda?

Har du ikke vunnet den store gevinsten enda, men har troa på at det kan skje? Da kan du for eksempel sjekke ut EuroLotto. Dette er en god nettside for deg som vil spille Lotto, der du kan teste ut lotterier med noen av de største gevinstpottene i verden!